Provets upplägg


Jag skulle vilja skriva en lång artikel om hur bra det är att ge de med mindre bra betyg en annan möjlighet att komma in på högskolan. Jag skulle också vilja skriva en lång artikel om arbetet med att framställa provet, och det omfattande forskningsarbetet runt det. Men det får vänta. Kom igen till nästa prov! Jag vill att alla som skriver provet skall känna sig delaktiga i en stor process. Då spelar Ditt eget resultat på just det här provet inte så stor roll. Jag återkommer till alternativ på följande sidor...

Provet är konstruerat så att en tredjedel skall ligga mitt på poängskalan, och en tredjedel skall ligga högre respektive lägre.  Man skulle kunna rita en rätt snygg Gauss-kurva här... Det är väldigt få som får 0,1 och väldigt få som får 2,0.

De olika momenten

Provet består av fem delprov:

Ord (Ordkunskap)

ELF (Engelsk LäsFörståelse)

Nog (Noggrannhet, att kunna tolka information)
Alternativt betyder NOG "nog med information". Fast mest är det så att de som en gång konstruerade provet hade det som arbetsnamn, och inte kunnat hitta på nåt bättre. Så nu är den frågan utredd. Ni behöver inte skriva till varken mig eller Umeå Universitet mer. ;-)

Läs (Svensk läsförståelse)

DTK (Data, Tabeller, Kartor)

De är indelade i block med raster mellan. Ett av blocken får Du skriva två gånger, eftersom de som skriver provet vill utvärdera nya varianter. Du får inte veta förrän efteråt vilket block som var "riktigt" och vilket som bara var för utprövning.


Block 1 består av Ord och ELF. Sedan är det en kortare rast.

Block 2 består av Nog. Sedan är det lunchrast.

Block 3 består av Läs. Därefter en kortare rast.

Block 4 består av DTK.

Sedan är det ett block som går en gång till.

Jag kallar dem block 1 till 5. De går i olika ordning beroende på vilket prov som är "utvärdering". Att jag skriver "delprov 1" betyder inte att det går först!

Alla uppgifter är flervalsfrågor där endast ett alternativ är riktigt.

Du markerar svaret genom att (OBS!) fylla en ruta med blyertsskugga. Alltså inte bara ett kryss, utan hela rutan skall fyllas i. Detta för att svaren skall kunna rättas med en scanner. Efter att ha sett min granne på provet sitta med en (säkert jättedyr) arkitektpenna med 0,5 mm tjockt stift och försöka fylla i rutan som är cirka 5x7mm fick jag en idé.

Jag har låtit vänner testa den och det fungerar. Gå till järnaffären och köp en timmermanspenna! Den kan vässas så att udden blir cirka 5mm bred. Du sparar en hel del tid på att kunna markera rätt svar med endast ett penndrag! Snobbar kan gå till konstnärsaffären och handla en krokipenna istället. Borde fungera lika bra.

 

 


© Sven Täveby 2001.  Till första sidan.